In de Verenigde Staten zouden Democraten en Republikeinen het eens geworden zijn over een beperkte verhoging van het schuldplafond. Er moet nog wel over gestemd worden in het Congres.
Tegen 18 oktober moet in de VS een akkoord gevonden worden over een verhoging van het schuldplafond. Zo niet kan de VS niet meer lenen en zou een deel van de schulden niet kunnen betaald worden, wat een schok doorheen de Amerikaanse en mondiale economie zou sturen.
Volgens sommige bronnen zou John Boehner (links), de Republikeinse voorzitter van het Huis, zijn partijleden nu vragen om in te stemmen met een beperkt mandaat voor de regering om voort te lenen, ook na 18 oktober. Dat zou gelden voor een periode van zes weken.
In die periode zou dan een meer definitief akkoord moeten worden gevonden om een "default" van de VS te vermijden. Het is echter niet zeker of Boehner een meerderheid voor zijn voorstel kan vinden. In het verleden heeft hij het erg moeilijk gehad om de conservatieve vleugel van de Republikeinen, in het bijzonder de parlementsleden die onder druk staan van de Tea Party, in het gareel te doen lopen.
De stemming is hoe dan ook geen oplossing voor het probleem, slechts een uitstel om erger te vermijden.
Obama blijft op de vlakte
De Democratische president Barack Obama is bereid om het voorstel van de Republikein Boehner te bekijken.
Volgens een bron in het Witte Huis wil hij echter niet onderhandelen over het schuldplafond, een belangrijke eis van de Republikeinen.
De medewerker sprak over "georganiseerde crises" en zei dat het Witte Huis niet zal ingaan op de "gijzeling van de hele economie door de Republikeinen om extreme politieke eisen af te dwingen".
"Budget poker" houdt de wereld in zijn greep
Door de economische crisis is de schuldenlast van de VS opgelopen tot een historisch hoog peil van 17,5 duizend miljard dollar, goed voor 73% van het bbp. Dat percentage ligt dubbel zo hoog als eind 2007.
Het schuldenplafond of maximumbedrag dat de VS-overheid mag lenen, werd ingevoerd in maart 1962 en sindsdien al een zeventigtal keer verhoogd. Dat gebeurde meestal zonder veel herrie. In mei 2011 raakten beide grote partijen het slechts op de valreep eens om het plafond te verhogen en in mei dit jaar was er nog eens spanning. De Republikeinen weigeren dat om de verplichte ziekteverzekering of "Obamacare" stokken in de wielen te steken.
Mocht er geen akkoord kome op 18 oktober, dan is er geen geld om een aantal essentiële diensten zoals gezondheidszorg, onderwijs en andere ambtenaren te betalen. Meer nog: de VS zouden voor het eerst een aantal schulden niet kunnen betalen en dat zou een zware schok doorheen het wereldwijde financiële systeem kunnen jagen.
De VS is immers de grootste economie en de dollar de reservemunt van de wereld. Duizenden miljarden dollar zijn belegd in obligaties van Washington en de rating van de VS zou kunnen verlagen en de rente op VS-staatsbons verhogen. (belga/vrt)